Kapucyni: Konferencja o smaku cappuccino

Trzeciego stycznia w zabytkowej, bo 100-letniej cukierni Noworolski w krakowskich Sukiennicach odbyła się konferencja prasowa, która promowała dwie najnowsze akcje Braci Mniejszych Kapucynów – Prowincji Krakowskiej.

Zgromadziła 12 dziennikarzy mediów lokalnych (prasa, radio i telewizja). Miłej atmosferze spotkania towarzyszyła kawa cappuccino ufundowana dla każdego z uczestników przez właściciela cukierni, pana Wojciecha Noworolskiego.

Pierwszym zaprezentowanym na konferencji tematem była akcja „Cappuccino dla Afryki”, o której poinformowali dziennikarzy br. Benedykt Pączka OFMCap, Dyrektor Fundacji Kapucyni i Misje, p. Wojciech Noworolski, właściciel cukierni oraz p. Łukasz Mamala, manager restauracji „U Mistrza Jana”. Przez trzy dni, od 6 do 8 stycznia, w krakowskich restauracjach i kawiarniach (w akcji uczestniczy dziesięć lokali) pieniądze ze sprzedaży kawy cappuccino będą przeznaczone na pomoc dzieciom w Republice Środkowoafrykańskiej.

Więcej na temat przedsięwzięcia można przeczytać na stronie www.kapucyni.pl w artykule Pijąc kawę, pomagasz Afryce.

Drugą akcję zaprezentowaną na konferencji przedstawił br. Paweł Teperski OFMCap, Dyrektor Biura Prasowego Kapucynów. Ma ona na celu pomoc bezdomnym i ubogim, którzy w okresie zimowym przychodzą do punktów wydawania żywności, gdzie otrzymują gorącą herbatę. Najczęściej nie posiadają oni termosów i wlewają ją do plastikowych butelek, które nie trzymają ciepła. Stąd pomysł, by zorganizować akcję „Podaruj termos ubogiemu”. Trwa ona cały styczeń i polega na zbiórce nowych bądź używanych termosów, a także na zbiórce ofiar na ten cel. Numer konta oraz adres, na który można przesyłać termosy, a także szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.pomoc.kapucyni.pl.

Po raz pierwszy konferencję prasową organizowaną przez zakon kapucynów prowadziła kobieta, p. Agata Rajwa z Biura Prasowego Kapucynów.

fot. Piotr Gajda

Więcej (zdjęcia) na: www.kapucyni.pl