Święty Krzyż: pożar zniszczył kuchnię klasztorną

W wyniku groźnego pożaru, jaki wybuchł 19 listopada w kuchni klasztornej w sanktuarium na Świętym Krzyżu spalone zostały m.in. sprzęty kuchenne. Straty zostały oszacowane przez oblatów na ponad 60 tys. zł. Przyczyny pożaru badają kieleccy strażacy oraz, pod nadzorem prokuratora, świętokrzyscy policjanci.

– Przed południem niespodziewanie w klasztornej kuchni zapalił się gaz, ulatniający się z butli. Wszyscy w porę zdołali uciec, nikt nie odniósł żadnych obrażeń. Cała kuchnia nadaje się do remontu. Straty byłyby jeszcze większe, gdyby doszło do wybuchu butli – poinformował KAI o. Dariusz Malajka OMI, obecny na miejscu zdarzenia.

Natychmiast wezwane zostało Pogotowie Ratunkowe z Kielc i Straż Pożarną. Pożar gasiło 6 jednostek, m.in. z Bielin, Nowej Słupi i Kielc. Na miejscu dochodzenie wyjaśniające prowadzą świętokrzyscy policjanci.

Święty Krzyż to najstarsze polskie sanktuarium. Przechowywane są w nim relikwie Drzewa Krzyża Świętego. Opactwo benedyktyńskie założył tu Bolesław Chrobry w 1006 r. Obecnie opiekę nad nim sprawują Misjonarze Oblaci Maryi Niepokalanej.

KAI/ad

Za: www.deon.pl

Wpisy powiązane

Gniezno: uroczystości ku czci św. Wojciecha, głównego patrona Polski

Archiwum jezuitów zaprezentowane na konferencji naukowej

Nowy Prowincjał warszawskich franciszkanów